Kinderen kunnen ’t nog.

Dromen wensen verlangensYeah sure” is de eerste cynische gedachten die in ons opkomt als we zelf nadenken over waanzinnig grootse plannen of een ander grootse dromen horen uitspreken. “En hoe dacht je dat te gaan doen?” “En waar ga je het geld vandaan halen?” “Hoe kom je eigenlijk op ’t idee dat iemand daarop zit te wachten?” We weten dromen altijd in no-time met de grond gelijk te maken, terug te sturen naar het land waarin we denken dat ze thuishoren.

Dromen worden werkelijkheden voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven.
Colin WilsonColin Wilson, Brits schrijver 1931-2013

Kinderen niet. Die mogen nog dromen. Die moedigen we zelfs aan om hun fantasie te gebruiken en groots te dromen. En zij kunnen het nog! Zij kennen dat cynisme van ons nog niet. Zij leven nog in een wereld waarin alles mogelijk is. Niemand vraagt aan hen hoe ze dat denken te gaan doen, of waar ze het geld vandaan halen. Zij hebben er alle vertrouwen in dat hun dromen werkelijkheid worden en vragen zich helemaal niet af hoe.

En dan begint het grote afleren. Het geknabbel aan dat vertrouwen. Misschien eerst door collega-dromers die thuis al hebben gehoord dat wat ze willen toch écht niet kan. Met alle praktische redenen en bezwaren erbij. En daarna van allerlei volwassenen om hen heen. Ouders gaan uitleggen wat de realiteit is (hún realiteit), de meesters en juffen op school gaan vertellen waarom er van alles niet kan. Ooms, tantes, opa’s en oma’s, allemaal gaan ze knabbelen aan dat vertrouwen en uitleggen wat er allemaal niet mogelijk is en waarom niet. Allemaal vanuit hun eigen -beperkte- realiteit.

Die kinderen leven nog in een wereld waar dromen wél werkelijkheid worden. Daar doen we als ouders ook ons uiterste best voor. Maar vooral de kinderen zelf zijn deel van dat proces, met hun mooie droom of diepe verlangen, stemmen zij af op de realiteit daarvan, ze verwáchten dat het zal zijn zoals ze zich voorstellen. Ze zien het levendig voor zich, kunnen het voelen, ruiken en proeven. En met zo’n krachtige verwachting creëer je je realiteit. En natuurlijk is dat met hulp van andere mensen, maar ook als wij verlangens, wensen en dromen nastreven hoeven we dat niet alléén te realiseren. Ook op ons pad vinden we hulp.

Maar wij zijn het dromen verleerd. Wij staan midden in de realiteit vinden we en in die realiteit is weinig plaats voor dromen. Allerlei praktische en vaak cynische bezwaren staan ons vermogen om onze dromen tot realiteit te maken in de weg. We zijn tijdens het grote afleren gaan geloven in alle beren achter bomen, twijfels, onzekerheden en zelfs onkunde. We hebben al honderden bezwaren en problemen bedacht nog voordat we de droom enige vaste vorm hebben gegeven. Tijdens de gedachte “ik zou best een eigen bedrijf op willen zetten” hebben we al 24 redenen bedacht waarom dat niet zou kunnen.

Wat als we wél weer zouden dromen. En die droom helemaal compleet en volmaakt maken zonder dat we ons bezig houden met praktische bezwaren. Niet die van ons en vervolgens ook niet die van anderen. We zien de droom volledig voor ons, we kunnen hem voelen, ruiken en proeven. We zien de vormen en de kleuren. En je wéét gewoon dat deze droom er niet voor niets is, die is er om werkelijkheid te worden. Je maakt hem helemaal compleet met alle gevoelens die je hebt wanneer het zover is. Wie bén je als je die droom leeft, wat doe je, hoe leef je? Je houdt je verre van negatieve en cynische mensen die beren op je weg willen zetten. Waarom zou je je daarmee bezig houden, waarom zou je je aandacht willen richten op negativiteit. En ondertussen leef je vol vertrouwen en in de verwáchting dat je droom werkelijkheid aan het worden is.

Met zo’n krachtige verwachting stem je je af op de frequentie van je droom en zul je de mensen en zaken die je op je weg gaan helpen aantrekken. Je zal mogelijkheden en kansen aantrekken die je weer een stapje verder brengen. Steeds een stapje in de richting van je droom. Je laat je niet van de wijs brengen door kritische Truus, maar je kijkt alleen richting je droom en zet steeds eenvoudig de volgende stap. Problemen los je op, obstakels brengen je weer nieuwe inzichten, allemaal uitdagingen om weer een stap verder te zetten.

Als je je niet laat afleiden door alles wat je op je weg tegenkomt, maar rustig en vol vertrouwen doorgaat, dan komt uiteindelijk die dag dat je niet alleen je vermogen tot dromen terug hebt gevonden, maar ook die tot het creëren ervan! Je creëert je eigen werkelijkheid en dat kun je doen met je angsten, twijfels en onzekerheden óf met prachtige dromen en wensen, vol vertrouwen en vrij van beperkende gedachten….. de keuze is aan ons.EllenOnline.nl

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *