Struikelen over jezelf

Dromen en beperkende gedachtenWaarom lukt het zo vaak niet om te realiseren wat je voor ogen hebt? Je wil graag een eigen bedrijf, een boek schrijven of een webwinkel opzetten. Of bijvoorbeeld kleinere verlangens als goede punten halen op school, de juiste jurk vinden voor een gelegenheid of nu eindelijk dat werkstuk afmaken. Maar om de één of ander vage reden krijg je het steeds maar niet voor elkaar. Wat staat je in de weg?

Dromen is erg belangrijk. Je kunt alleen iets realiseren als je je er een voorstelling van kunt maken.
-George Lucas, Amerikaans filmproducent en regisseur 1944-

Jij!
Ja, zo eenvoudig is het antwoord op die vraag. Jij bent namelijk de enige ‘denker’ in jouw hoofd en met je gedachten en overtuigingen creëer je je realiteit. Daar heb ik al meerdere stukken over geschreven, het werkt exact hetzelfde als de selffulfilling prophecy en de placebo. We weten allemaal dat de placebo ziekten en kwalen kan oplossen zonder enige medische werking en we zijn ook bekent met de kracht van verwachtingen en hoe die uiteindelijk voor het verwachte resultaat zorgen. Dát is dus de manier waarop jij jezelf in de weg staat.

De eerste vraag is eigenlijk al of je verlangens oprecht zijn. Je wil bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Wil je dat omdat het jouw diepste verlangen is en jij er helemaal blij en gelukkig van wordt, of zit er een dieper verlangen achter? Bijvoorbeeld voldoen aan de verwachtingen van je ouders, of de maatschappij? Of je omgeving laten zien dat je echt wel zelfstandig bent en voor jezelf kunt zorgen. Wanneer er een ander verlangen achter zit, dan zou dat hetgeen moeten zijn waar je je als eerste mee bezig houdt en zal het eigen bedrijf niet zo gemakkelijk realiteit worden, omdat dat niet het wérkelijke verlangen was. Vraag je dus eens af wat je écht wil en probeer dan steeds een laagje dieper te graven door je steeds weer opnieuw de vraag te stellen of het verlangen oprecht is of dat er nog iets anders achter zit.

Ga voelen wat er voor gevoelens en intenties aan je verlangen vast zitten. Hoe zou je je voelen wanneer je bedrijf realiteit is? Wat doe je dan wel wat je nu niet doet? Wie ben je dan en hoe voelt dat? Dat maakt je heel goed duidelijk wat de intentie van je verlangen is. Is dat het oplossen van een vervelend gevoel, of zelfs een frustratie, of is het echt het voldoen aan een oprecht verlangen. Is het je passie om dat bedrijf te hebben, zou je niets kunnen bedenken waar je blijer en gelukkiger van wordt dan dat. Zou je dan volmaakt gelukkig zijn, of blijven de achterliggende problemen of frustraties je daar ook parten spelen?

Wanneer je in die werkelijkheid stapt of alleen al over je verlangen nadenkt, wat komen er dan voor bezwaren omhoog waarmee je dus jezelf in de weg staat. “Dat lukt me toch nooit.”, “Wie zit daar nou op te wachten?”, “Ik heb er geen tijd, geld, kennis genoeg voor.”, “Eerst moet ik ……. nog hebben, doen regelen.” en ga zo maar door. Een eindeloze stroom beperkende gedachten komt langs die je weerhouden van actie en je houden waar je bent. Ga deze beren die je op je weg vindt één voor één het hoofd bieden. Kijk ze aan en los het op. Het zijn allemaal slechts gedachten, verhaaltjes die je jezelf vertelt. Ga een ander verhaal tegen jezelf vertellen, maak de weg vrij door de beperkende gedachten om te buigen of weg te halen door ze te vervangen door een verhaal wat je wél dient. Vaak stammen die verhalen uit een stoffig tijdperk en dienen ze je al lang niet meer.

Stel vervolgens het blij en dankbaar zijn niet uit tot je je doel hebt bereikt. Je hebt je voorgesteld hoe je je zou voelen en wat je dan anders zou doen. Begin daar nu mee. Dat hoeft niet allemaal te wachten tot dat bedrijf er is, die vreugde en dankbaarheid kun je nu ook voelen. Alles waar je je aandacht op richt groeit, dus met vreugde en dankbaarheid voor alles wat er nu al is creëer je meer van dat goede en mooie in je leven. Wees dankbaar voor wie je bent en hoe je leeft. Focus je steeds op al het goede en mooie wat al om je heen is.

Stel jezelf (het Universum, God, Het Oneindige, je Gidsen of Engelen, of hoe jij het dan ook wil noemen) de vraag wat je nú al kunt doen om je doel wat dichterbij te brengen. Welke actie kun je nu ondernemen, welke kleine stap zou je al kunnen zetten? Ga vervolgens niet op het antwoord zitten broeden. Dat komt soms niet meteen en je kunt het niet afdwingen. Leef in het volste vertrouwen dát er antwoord komt op die vraag, dat is genoeg. Het antwoord kan uit elke verwachte of onverwachte hoek komen. Vertrouw erop dát het komt en sta open voor elke aanwijzing die je in een bepaalde richting helpt. Dat kan een opmerking van je buurvrouw zijn waardoor je ineens denkt “Ja natuurlijk, dát kan ik doen!” en waarvan je door de opwinding die het met zich meebrengt voelt dat dat het juiste is.

En ga die actie dan ondernemen. Zo simpel is het. Ga het doen. Laat je niet meer weerhouden door oude overtuigingen, je weet inmiddels dat dat slechts verhaaltjes zijn en dat die je tot nu toe niets hebben opgeleverd. Je weet ook dat de actie die je nu kan ondernemen goed is, simpelweg omdat het goed voelt. Je voelt of je met de juiste dingen bezig bent, want de juiste dingen voelen goed en licht. Wanneer iets zwaar en moeilijk voelt is het niet jouw weg, ga dus voor die ingevingen en acties die goed en licht voelen. En realiseer je dat je allemaal stappen aan het zetten bent op weg naar jouw diepste verlangen. Elke stap is er één en uiteindelijk zul je je doel bereiken.

En….. het leven is een reis, geen punt in de verte, dus vergeet uiteraard niet te genieten van de weg daar naar toe! Geniet van het hele proces en elke stap die je daarbij zet. Ook dat zal je een positieve energie opleveren die je weer verder helpt.EllenOnline.nl

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *