Oordelen over jezelf

Gedachten creëren realiteit Terwijl jij nog steeds zit te mokken over die opmerking van je vriendin is zij al lang een leuk feestje aan het bouwen. Zij is helemaal niet meer bezig met wat ze tegen jou zei, maar gaat verder met haar dag. Misschien is het voor jou ook een optie om die opmerking naast je neer te leggen en verder te gaan? Of heeft het je behoorlijk geraakt en lukt het je maar niet om het van je af te zetten?

“Watch your thoughts, they become words; watch your words, they become actions; watch your actions, they become habits; watch your habits, they become character; watch your character, for it becomes your destiny.”
– onbekend, deze tekst wordt aan vele auteurs toegeschreven –

Het blijft maar door je hoofd spoken, wordt langzaamaan steeds groter en je bent er nog steeds ontdaan over. Hele discussies worden er gevoerd in je hoofd, waarbij de argumenten in de rondte vliegen. De kans is groot dat het al lang niet meer gaat over die ene opmerking van je vriendin, maar dat ze een oordeel van jou over jezelf te pakken had.

Wanneer iemand een oordeel over ons heeft dat kant nog wal raakt, dan doet dat ons weinig. We zijn niet onder de indruk als iemand zegt dat we niet goed kunnen koken, terwijl je je geld verdient als kok in een sterrenrestaurant en iedereen altijd vol lof is over je kookkunsten. Pas wanneer de opmerking volgens jou een kern van waarheid bevat ligt het gevoelig. En dan hebben we het dus niet meer over een oordeel van een ander, maar die ander sprak hardop uit wat jij over jezelf denkt. Wanneer je even iets dieper op de opmerking zou ingaan, kun je alleen maar bij jezelf en je eigen oordelen over jezelf uitkomen.

Jij vindt dat je niet goed genoeg doet of bent en de opmerking van die ander raakte een gevoelige snaar. Je bent boos op je vriendin omdat ze die gevoelige snaar raakte die jij in jezelf hebt gecreëerd met de overtuiging dat je niet goed genoeg bent of doet. Dat klinkt even onlogisch als het ís. Je zou je vriendin eigenlijk dankbaar moeten zijn dat ze je wijst op een punt waaraan gewerkt kan worden, maar dat kunnen we vaak niet meteen opbrengen.

Elke keer dat je voelt dat een opmerking je raakt, is dus een kans-in-werkkleding. Een kans om die gevoelige snaar, dat oordeel over jezelf te onderzoeken en op te lossen. Je kan in jezelf kijken welke overtuiging over jezelf werd geraakt door deze opmerking en die vervangen door een gedachte die je wél helpt. Wanneer iemand bijvoorbeeld tegen je zegt dat je lui bent en dat raakt die gevoelige snaar, dan ben je het waarschijnlijk met die conclusie eens maar ben je daar niet erg gelukkig mee. Je zou graag actiever zijn, maar laat je weerhouden door allerlei beperkende gedachten. Misschien ben je bang dat dingen die je zou willen ondernemen je niet lukken, of voel je je ongemakkelijk omdat je de enige bent die er voor het eerst is, of zou je graag met iemand samen gaan maar durf je het niet te vragen omdat dat afhankelijk overkomt en je graag zelfstandig wilt zijn en zo zijn er nog honderden beperkende gedachten te noemen. Kijk met welke overtuigingen jij jezelf inactief houdt en ga die één voor één ontkrachten.

Ga bijvoorbeeld kijken wat je een kind zou adviseren wanneer die tegen jou zou zeggen dat ze iets niet durft omdat ze bang is dat het niet lukt. Hoe zou je dat kind zover krijgen om het toch te gaan doen? Zou je tegen haar mopperen? Zou je negatief en minachtend tegen haar doen? Zou je in no-time toegeven dat ze dan toch maar op de bank moet blijven zitten? Waarschijnlijk niet, de kans is groot dat je dat kind met een goed gevoel toch op weg zou krijgen. En dat werkt bij jezelf exact hetzelfde. Als je jezelf heel even kunt zien als dat angstige kind, dan weet je je eigen beperkende gedachten ook wel te ontkrachten en jezelf met een goed gevoel op weg te krijgen!

Weet dat je op deze manier je gehele realiteit zelf vormgeeft. Met elke overtuiging creëer je je realiteit en met “niemand houdt van mij” creëer je uiteraard een ander leven dan met “ik ben heel geliefd”, met “als je voor een dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje” zal je onderneming niet erg gemakkelijk van de grond komen maar met “ik ben de beste in mijn vakgebied” zul je niet snel zonder klanten zitten. Jij bent de creator van je leven, jij schrijft het script zoals je het hebben wil. Je leven op dit moment is het resultaat van de overtuigingen waarmee je leeft, jij hebt dit leven vormgegeven. Als daar zaken in voor komen die je echt niet prettig vindt, ga dan kijken met welke overtuiging(en) je die hebt gecreëerd en buig deze om naar wat je wél wil bereiken. Hou constant je focus op wat je wél wil bereiken en maak dat zo echt en levendig mogelijk, zoals je dat ook hebt gedaan met de overtuigingen die je leven zoals het nu is hebben gecreëerd. Stap ín de situatie die je wenst te creëren, bén de persoon die leeft zoals jij het wenst. De realiteit volgt jouw nieuwe overtuigingen.EllenOnline.nl

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »
Voor je gezondheid!

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Zoek naar het zonnige midden

Op zoek naar het zonnige midden

Daar eindigde het vorige artikel mee, actief op zoek gaan naar dat zonnige midden, naar de positieve aspecten die aandacht verdienen. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, want van nature zijn we gefocust op gevaren en zien we dus eerder wat er allemaal fout kan gaan, dan wat er allemaal voor

Lees verder »

2 reacties

  1. Hallo Ellen, puur toeval, maar toch. Ik heb je site gevonden door een tip van je Moeder, die vanmiddag even bij mij op bezoek was. Ik was toen net met een vriendin van me in gesprek over wat onderwerpen zoals bewustwording en leren houden van jezelf. Te veel om daar nu verder op in te gaan. Maar je Moeder kreeg meteen het gevoel dat jou site wel eens iets voor ons zou kunnen zijn.
    Ik, erg nieuwsgierig zijnde, ben meteen gaan kijken. Nou ik heb daar verschillende interessante onderwerpen voorbij zien komen. Wat kan het raar lopen in iemands leven hè?
    Ik ga mij in jou verhalen storten en wie weet zeer zeker wat van op steken.
    Je zult nog wel eens van mij horen. Groetjes Agnes.

    1. Hoi Agnes,

      Wat leuk dat je mijn site hebt gevonden! Ik hoop dat ik jou en je vriendin kan inspireren. Bewustwording is het sleutelwoord om tot mooie inzichten te komen en je leven een positieve slinger te geven. En soms is dat gemakkelijker dan je denkt. Veel leesplezier en ik vind het altijd leuk om je reactie te horen!

      Liefs,
      Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *