Maak de mening van een ander niet te belangrijk!


Maak de mening van een ander niet te belangrijk “Wat een bijzonder jasje heb je aan”
. “Als ik jou was, zou ik daar toch echt iets van zeggen”. “Ik denk dat je dat beter even anders had kunnen doen”. Voorbeelden van meningen zoals ze dagelijks vele malen voorbij komen én zoals we die zelf ook regelmatig laten horen. Klinken totaal onschuldig en dat zijn ze ook. Maak de mening van een ander niet te belangrijk!

Het is een algemeen heersende dwaling
veel te veel waarde aan de mening van anderen te hechten.
– A. Schopenhauer, Duits filosoof 1788-1860 –

Behalve als we zelf besluiten om er een bepaalde waarde aan te geven. Een waarde die de spreker misschien nog niet eens had bedacht en dus zeker niet bedoeld. We kennen het allemaal, dat punt waarop het uit de hand dreigt te lopen omdat jij een totaal andere uitleg had gegeven aan de opmerking van een vriendin of collega. Wat ze had gezegd was tamelijk onschuldig, maar zoals jij het uitlegde leek het verdacht veel op een oorlogsverklaring. Alle zeilen moeten even worden bijgezet om het misverstand uit de wereld te helpen, of het blijft als een donkere wolk tussen jullie in hangen.

Jouw gedachten bepalen de waarde.

Als iemand je jasje bijzonder vindt, dan zegt die persoon niets verkeerd. Het is wat jij erbij dénkt, daar gaat het mis. Als iemand een situatie anders aangepakt zou hebben dan wil dat nog niet zeggen dat de manier die jij hebt gekozen niet goed is, dat gedeelte heb je er zelf aan toegevoegd.

Waarom hechten we zoveel waarde aan de mening van anderen? Waarom trekken we onze eigen mening blijkbaar onmiddellijk in twijfel als we iemand tegen ’t lijf lopen die er anders over lijkt te denken? Toen je vanmorgen voor de spiegel stond vond je dat jasje nog een prima idee, maar als een collega dan zegt “wat een bijzonder jasje” dan weegt die mening ineens zwaarder dan die van jou? Dan ga je ineens twijfelen aan dat jasje wat je ’s morgens nog leuk vond? Of je hebt naar jouw beste kunnen een bepaalde situatie opgelost, maar als een vriendin dan zegt “dat zou ik anders gedaan hebben” dan trek je ineens jouw beoordelings-vermogen in twijfel?

En het kan nog erger, je kan van te voren zélf alvast bedenken wat een vriendin of collega er misschien van zou kúnnen gaan vinden en je daar op voorhand al door laten beïnvloeden. In dat geval doe je maar meteen een ander jasje aan en los je alle situaties op zoals je vriendin dat graag ziet, ongeacht hoe jij er zelf over denkt. Voilà, vriendin helemaal happy!

Jij leeft jouw leven.

Het is natuurlijk goed dat we rekening houden met elkaar, maar in deze voorbeelden laat je je handelen bepalen door anderen, omdat je je druk maakt over wat zij ervan -gaan- vinden. Hier zou een belletje moeten gaan rinkelen en een pop-up-schermpje moeten verschijnen met de vraag wiens leven het ook al weer was. Ow ja, dat van jou en jij doet dingen op jouw manier omdat je dat de juiste manier vindt. Jij draagt wat jij leuk vindt. Jouw mening staat in jouw leven bovenaan en je gaat die van iemand anders dus niet belangrijker maken dan die van jou.

Veel te vaak maken we ons druk over wat een ander er misschien wel of niet van zal vinden en laat je je daardoor beïnvloeden. Maar die ander -of dat nou een bekende is, of bijvoorbeeld onbekenden op een feest- is helemaal niet zo uitgebreid met jou bezig. Die anderen hebben namelijk dezelfde twijfels en onzekerheden als jij, dus die zijn veel te druk bezig met zichzelf. De mensen die je gedurende de dag tegen komt hebben helemaal geen mening over jouw haar, waarvan jij denkt dat het niet goed zit, zij zijn druk met hun eigen dingen. Zoals jij niet steeds bezig bent een mening te hebben over iedereen die je tegenkomt, zijn degene die jij ontmoet dat ook niet. Alleen in jouw eigen gedachten hebben zij een mening over jou of jouw kapsel.

Maak de mening van een ander niet te belangrijk!

Heb maling aan wat anderen van je haar of je jasje vinden, als jij je er happy bij voelt dan is het goed! Een klein beetje meer schijt hebben aan wat anderen van je -zouden kunnen- denken kan echt geen kwaad!

Commentaar leveren is altijd gemakkelijker dan zelf de actie uitvoeren. Als jij iets hebt gemaakt, dan zijn er altijd mensen om je heen die weten te vertellen hoe je dat beter had kunnen doen, dat is namelijk veel makkelijker dan zelf iets maken. Hier in huis gaat dat niet anders, klusjes blijven soms een hele tijd liggen en als ik dan besluit het op de één of andere manier op te lossen, dan staan er altijd onmiddellijk mensen op de eerste rij om te vertellen hoe het anders of beter had gekund…..“had dat dan gedaan, het ligt er al weken!”. Maar dat commentaar leveren is makkelijk, de actie zelf uitvoeren duidelijk niet, daarom bleef het liggen.

We leven nou eenmaal in een maatschappij vol meningen, je telt niet mee als je niet overal een mening over hebt, maar de belangrijkste blijft toch die van onszelf. Uiteraard luisteren we naar alle meningen en goed bedoelde adviezen, maar uiteindelijk maken we onze eigen keuzes en gaan daar dan vol overgave achter staan. Stiekem hebben we allemaal bewondering voor diegene die hun eigen weg gaan, ongeacht de mening en adviezen van anderen. En als achteraf blijkt dat het niet de juiste keuze was, dan maak je daar ook weer mensen blij mee, want de meeste mensen vinden het heel prettig om gelijk te krijgen!

EllenOnline.nl

Loop jouw pad en maak je eigen keuzes!

EllenOnline.nl

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *