Lachen is gezond

“Smile!” wordt er geroepen als er een leuke foto moet worden gemaakt. Want een leuke foto is dus een foto waarop we lachen. Lachen is gezond én leuk. Maar toen ik vanmorgen de hond uitliet in de regen had ik bijna tegen iedereen willen roepen “Smile!”, want het ene gezicht stond nog norser dan ’t andere. Er kwamen weinig leuke foto’s langs….

Als je iemand ontmoet zonder glimlach, schenk hem dan de jouwe.
– Lao Tse –

Wandelen in de zon is heerlijk, mensen lopen te genieten, ze zijn vrolijk, zeggen elkaar vriendelijk gedag en (glim)lachen naar elkaar. Maar als je in de regen loopt dan is de regel; nors voor je uitkijken, voorkomen dat je iemand aankijkt en vooral niet lachen. En dat terwijl er toch allerlei handige attributen zijn uitgevonden om ook in de regen vrolijk te blijven, zoals de paraplu en de capuchon. Maar ook eens goed natregenen kan echt geen kwaad, daar kunnen wij menswezens gewoon tegen! Geen reden tot paniek en dus ook niet om zo boos te kijken.

Ik heb een keer samen met mijn dochter in de stromende regen in het winkelcentrum van Breda gelopen. Op een gegeven moment had ik haar ook gewezen op al die norse gezichten en zo jong als ze was besloot ze die te bestrijden met haar stralende lach. Lachend en huppelend hebben we toen een geweldige middag in de stad gehad en vele mensen met onze lach besmet.

Lachen is gezond!

Lachen is gezond hebben ze ons ons hele leven voorgehouden, het is gratis dus dat kan het probleem ook niet zijn en het doet niet zeer. Waarom doen we het dan niet veel vaker?! Iedereen vindt het volgens mij leuk als iemand vriendelijk naar je lacht en zelf wordt je er ook alleen maar beter van. Tenminste daar zijn de gelotologen het wel over eens, nou wij nog.

De studie van de lach en van de effecten op ons lichaam heeft een heuse tak van wetenschap opgeleverd: de gelotologie (naar gelos, Grieks voor lach). Er gebeurt van alles in ons lichaam en in onze psyche wanneer we oprecht lachen. Lachen kan pijn verlichten. Er komt een grotere productie immuuncellen op gang. De waarden van het stress-hormoon cortisol daalt drastisch. We bevorderen ons gevoel van welbevinden. Ons geheugen werkt beter wanneer we iets met een lach aangeleerd krijgen én we zijn veel meer ontspannen. Allemaal gratis-en-voor-niets!

Je voelt je vanzelf beter!

Wanneer je, ondanks je problemen, een kwartiertje blijft glimlachen zul je tot de conclusie komen dat je je daadwerkelijk beter en vrolijker voelt. Ook al was het lachen in eerste instantie als een boer met kiespijn, na verloop van tijd voel je de lach ook van binnen. Mensen die om hun eigen zwakheden en blunders kunnen lachen, in plaats van zich eraan te ergeren, kunnen hun problemen ook vaak gemakkelijker oplossen. Zij kijken er luchtiger tegenaan, nemen de problemen minder zwaar op en komen daardoor sneller tot een oplossing. Ook al weer gratis-en-voor-niets!

Smile and the world smiles with you

Je lach is ook een prachtig geschenk aan iedereen om je heen. Of je de mensen nu wel of niet kent, iedereen kijkt liever naar een vrolijk lachend gezicht. En je lach is besmettelijk, denk maar aan de keren dat een aantal mensen om je heen in de lach schoten, je lacht op een gegeven moment vanzelf mee. Wanneer je op straat mensen tegen komt die je vriendelijk lachend gedag zeggen, dan lach je meestal terug, je blijft niet met een nors gezicht lopen en laat alleen een grom horen of helemaal niets.

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ik liep met mijn dochter eens hier door de buurt en zij liep te huppelen en vrolijk te zingen. We passeerden een wat oudere vrouw en mijn dochter riep al huppelend een vrolijke “goede morgen” tegen haar. Deze vrouw liep met een gezicht als een zuurpruim door zonder iets te zeggen, er kon geen lachje af.
lachend-kind - ellenonline

Maar, deze kleine tovert toch zomaar een lach op je gezicht omdat de zijne besmettelijk is. En met die lach op jouw gezicht zie jij er ook meteen veel leuker uit, je bent mooier als je lacht. Gratis-en-voor-niets!

Smile!

Twee Britse wetenschappers maakten de balans op. Ze hadden daarvoor alle wetenschappelijke artikelen uit de afgelopen zeventig jaar doorgeploegd en kwamen tot de bovenstaande conclusies. Maar ook nog tot deze: wie een kwartier voluit lacht, verbruikt 40 calorieën, net zoveel als in een beschuit. Lachen stimuleert immers spieren in gezicht, schouders, borstholte en buik. “Op een dag vol plezier kun je zomaar 2.000 calorieën extra opstoken, dé remedie tegen obesitas”, constateren de Britten. Ook weer gratis-en-voor-niets!

We hebben nu al paracetamol, een psycholoog, een schoonheidsbehandeling en een diëtiste uitgespaard. En dat onthoudt je ook nog eens beter als je dit stuk lachend hebt gelezen!

Ik wens je een vrolijke dag met een big smile!

Hij kan je helpen aan de lach waarmee je alle bovenstaande voordelen kan scoren! 😉

Change your mind to change your life

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *